21 Nis 2016 -
Yazı Dizesi
Yorum Yok


Kısım 14
Düşünme sistemleri üzerine düşünmek mi? Yok artık! Bir insanın düşünme yapısını değiştirmek için ona kendi düşünce sisteminizi ve faydalarını tanıtmak. Bu bayağı çılgın proföser işi gibi duruyor.
Ancak başka bir yol yok. Aynı dili konuşmak yetersiz. Aynı şekilde düşünebilmek daha önemli. Boşuna mı “kafalar tutsun yeter!” şeklinde kelime grupları kullanılıyor gündelik hayatımızda… İleriyi görmek ne kadar zor olabilir? Kaba taslak hesaplanabilir şeyler bunlar. Neler yapacağımız, nelerin yapılması gerektiği, nelerin olmazsa olmaz olduğu bu kısım bayağı to-do list (yapılacaklar listesi) gibi duruyor. Ancak öyle değil. İş takibi ve yönetimi sistemleri var. Piyasada bir sürü project manager, job manager, task manager, schedule it, to-do list manager kategorileri altında enva i çeşit program bulunmakta. Bu da güzel ancak yetersiz.
Bilgisayarlarımız ve akıllı telefonlarımız için bir sürü programlar var. One note’lar, evernotelar vs vs vs… Bir de hayatımızı planlayalım diye GTD adını verdiğimiz bir teknik var. Yani ‘getting things done’ bu sistem David Allen tarafından bulunmuş. Ben David’i ve GTD’yi bilmeden bu sistemi zaten uyguluyordum ve yazılım araştırması yaparken bu terimlere denk gelip araştırdım. Bu sistemin türkçesi işleri yoluna koymak özetle zaman yönetim sistemi.
O kadar çok web arayüzlü plaftorm var ki; toodledo, nirvana, todoist, trello…

Bu bahsi geçen -yapılacaklar, yapılmakta olanlar ve yapılanlar- yeterli olmuyor.
Bunun yanında bu listeyi paylaşabilmek gerekiyor.
En önemlisi ise yapılacak bir madde’nin altına kontrol listesi ekleyebilmek.
Asıl kritik olan ise, yapılacaklarda bir madde yapılmış olarak işaretlendiğinde; otomatik olarak o madde yapılmış olan maddeler arasına geçmeli.
Tüm bunların yanı sıra. Bütün bu maddeler bir ajanda görünümü altında da gelmeli.
Oldu olacak bu sistem bir de bütçe defteri programı ile entegre çalışsa nasıl olur du?
Programı açtığımda, bu ay ne kadar harcadığımı, yaptığım planlara göre ne harcama yapacağımı ve önümüzde ki ay kalan bütçemi çat pat diye görebilmenin yanı sıra; yetki verdiğim kişi de tüm bunları görüp, düzenleyip, ekleme ve çıkarma yapabiliyor olabilecek. Ortak çalışma platformu olduğu geçici bir history tutup, kimin ne işlem yaptığını da gösteriyor olmalı ve platform içi sohbet ve yorum kısmıda olmalı muhakkak…